Preskoči na vsebino


Verska statistika za leto 2020

Začenjamo leto 2021 in pregledujemo preteklo leto v Cerkvi po svetu, na Slovenskem in v župniji. V marsičem je bilo drugačno. Znašli smo se sredi vojne, ki ni klasična, ampak biološka, pravijo nekateri. Od sredina marca pa do začetka maja so bile cerkve za obisk vernikov zaprte. Prav tako od sredine oktobra pa do skoraj konca decembra. Po župnijah je bilo različno, v glavnem smo duhovniki maševali po namenih, ki ste jih oddajali. Velikonočno tridnevje je potekalo, tako kot običajno, vendar brez ljudstva.
Zaobljubljeno romanje na Homec je odpadlo, prav tako šmarnična pobožnost, zakonski jubilantje in nekatere maše na podružnicah ob godovih svetnikov.
Prvo obhajilo smo imeli v juniju, z zamikom enega meseca, pri obhajilu je bilo 35 prvoobhajancev, leto prej 36. Prav tako se je zamaknila birma, obhajali smo jo 10. oktobra, pri birmi je bilo 32 veroukarjev, enako kot lani.
Umrlih je bilo v letu 2020 35, leto prej 36. Glavna vzroka smrti sta bila rak in odpoved srca. Obhajil je bilo razdeljenih 35 000, tretjino manj kot leto prej.
Krščenih je bilo 20 otrok, s tem, da so bili v nekaterih mesecih krsti prepovedani.
Obhajilo na domu je v decembru prejelo 30 župljanov. Veroukarjev je nekaj manj kot 300. Verski tisk je v glavnem preko pošte.
V maju naj bi imeli misijon, če bodo razmere še neurejene, ga bomo prestavili.
V preteklem letu sta umrla dva upokojena škofa v Sloveniji, Alojz Uran in Jožef Smej. Novih imenovanj ni bilo. Posvečenih je bilo sedem novomašnikov, od tega en redovnik.
Datumi za podelitev zakramentov so kot običajno v maju, ker pa je še vse negotovo, jih ne bomo uradno objavljali.
Gospodarske dejavnosti smo razen vzdrževalnih del ustavili. Na Križu je bila obnovljena streha na mežnariji.
Ob začetku leta  naj bo voščilo drugačno, kot ga ponavlja svet in ne more preboleti, da je na vrsti čas pokore. Naj bodo za vse, ki imajo ušesa za poslušanje, v vzpodbudo ponovitev besed Marije iz Fatime, ki je ob vsakem prikazovanju, ko se je poslovila od pastirčkov dodala: Še naprej vsak dan molite rožni venec.

Lokacija:
Print Friendly and PDF