Preskoči na vsebino


Duhovna misel za 1. adventno nedeljo

NOVI »RIMSKI CESAR« PRIDOBIVA NA MOČI

Preganjanje kristjanov je stara stvar, najbolj nam je v spominu iz časov starega Rima. Niso hoteli častiti cesarja kot Boga, Bog je Jezus Kristus, so dejali. In je padalo po njih. Poboji, mučenja, preganjanja …
Nov »rimski cesar« je že dolgo tu. Vladavina prava oz. človekove pravice. Ne vladavina Boga in Božjih zapovedi. Tudi ne vladavina pravičnosti. Vladavina prava v smislu, kot ga razumejo nekateri – uzakoniti vsakršne norosti, kakršnim smo že priča po nekaterih državah. Pa sploh ne gre za politiko, ampak za moralo, vero, etiko, če hočemo, za normalnost. Pred dvajsetimi leti je duhovnikom govoril p. Rupnik nekako takole: »Prihaja čas, da, če boste učili, da je družina mogoča le z očetom (moškim) in mamo (žensko) ter otroki, boste tvegali ovadbo. Kazenski pregon. Če boste nasprotovali splavu in učili da je evtanazija uboj, vas bodo lahko celo zaprli. Če boste dejali, da je trans, homo, lezbo ipd. izrojenosti ali bolezen, boste javno sramočeni…«.
Namreč, vse te stvari so ljudje izglasovali na referendumu, bodo rekli, demokratično so jih potrdili. Takšna je volja ljudstva. Vsi vemo, kakšen je bil izzid referenduma, ki ga je Pilat »razpisal« na petek pred Veliko nočjo. V tolažbo nam je, da je Nebeški Oče vse to obrnil v dobro svoje črede. A Jezusova prerokba na križevem potu ni bila umaknjena: »Ne jokajte nam mano, ampak nad sabo in svojimi sinovi …. Veliko je odvisno od tega, kakšne sinova (in hčere seveda) ima kakšne narod.

Lokacija:
Print Friendly and PDF