Preskoči na vsebino


Ponovna vzpostavitev bogoslužja v župnijski cerkvi

V četrtek, 30. aprila 2020, so slovenski škofje objavili nova navodila za ponovno vzpostavitev bogoslužja v času epidemije COVID-19. V skladi s temi navodili bo spet omogočen obisk svetih maš. Ker pa epidemija še vedno traja, se je potrebno skrbno držati navodil, ki so jih izdali škofje in državne oblasti.

Delavniške in nedeljske svete maše se bodo obhajale po običajnem urniku, ki je objavljen v oznanilih. Udeležba je dovoljena samo tistim, ki so zares zdravi, nimaj okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature. Starejšim, kroničnim bolnikom in drugim zdravstveno ogroženim osebam je priporočeno, da sveto mašo še naprej spremljajo ob radiu, televiziji ali internetu.

Vsak vernik mora imeti v cerkvi na obrazu masko, ki pokriva nos in usta, pri vhodu pa si mora razkužiti roke (za razkužilo bo poskrbljeno). Zaradi zagotavljanja primerne razdalje med verniki, bo lahko zasedena le vsaka druga klop. Družine lahko sedijo skupaj, posamezniki pa sedijo ob robovih klopi. Pred nedeljskimi svetimi mašami vam bo v pomoč nekaj odraslih župljanov, ki vas bodo usmerjali v klopi.

Ker bo v cerkvi prostora za precej manj ljudi, bo urejeno tudi ozvočenje na trgu pred cerkvijo (gre za zasebni cerkveni prostor), na voljo bo tudi nekaj stolov. Tudi obhajilo se bo delilo pred stranskim vhodom. Če ne boste dobili mesta v cerkvi, vas prosimo za razumevanje, saj boste lahko prisostvovali sveti maši tudi zunaj pred cerkvijo. Vseeno pa ste dolžni držati razdaljo vsaj 1,5 metra do ostalih vernikov.

Ministrantje lahko pridejo ministrirat, saj smo s sodelavci glede na velikost prezbiterija uredili primerno razdaljo med sedeži.

Obhajilo se bo delilo v cerkvi spredaj, v sredini in zunaj pri stranskem vhodu. Pristopajte v eni vrsti in držite primerno razdaljo do predhodnika (1,5 metra). Obhajilo se bo delilo samo na roko. Komur ta način ni blizu, naj se potrudi (desno roko se položi pod levo, obhajalec položi hostijo na levo dlan, z desnico pa jo spoštljivo ponesete v usta).

Šmarnic v maju ne bomo brali, molili pa bomo litanije Matere Božje in molitev k Svetemu Duhu!

Pevski zbori ne bodo sodelovali, pač pa bo pri nedeljskih mašah ljudsko petje ob spremljavi orgel. Vsi, ki imate posluh, ste povabljeni, da sodelujete tudi s petjem.

Lokacija:
Print Friendly and PDF