Preskoči na vsebino


KRŠČANSKA EVROPA …

Na dan, ko je papež Frančišek za blaženega razglasil brata Juana Eliasa Medino in 126 drugih mučencev španske državljanske vojne, je na španskem Twitterju prišel tudi poziv k zažiganju duhovnikov. Juan Elias Medina (umrl 1936 star 33 let) je, tako kot 126 drugih mučencev iz Cordobe, dal življenje za svojo vero. Glede na pozive nekaterih španskih marksističnih skupin pa utegne mučeništvo zaradi vere doleteti še kakšnega kristjana.

Ko je poziv k zažigu duhovnikov »trending«
Kljub več tisoč pritožbam in jasnemu kršenju smernic skupnosti, poziva z družabnega omrežja niso odstranili. Gre za isto družabno omrežje, ki sicer cenzurira predsednika Trumpa in mnoge objave pro-life organizacij.
V Španiji gre za razgreto debato okoli radikalne šolske reforme, ki uvaja nadzor nad verskim poukom v šoli in močno omejuje financiranje zasebnih šol v Španiji, v katerih se šola okrog 30 % španskih šolarjev, zaradi česar mnogim grozi zaprtje. Katoliška Cerkev ni edina, ki nasprotuje reformi. Ta predvideva tudi ukinitev večine šol s prilagojenim programom in integracijo učencev v redne šole. Je pa Cerkev najbolj na udaru.
Skupina »Hčerke čarovnic, ki jih niste uspeli zažgati« je denimo pozvala k zažiganju cerkva z zapisom: »Edina cerkev ki razsvetljuje, je cerkev v plamenih«. Da s takšnimi pozivi ni šale, dokazuje množica v praksi izvedenih napadov, ki smo jim bili priča v zadnjem času. V letu 2019 je bilo napadov na kristjane zgolj v Španiji 75, pri čemer Španija niti ni najbolj problematična država.

V letu 2019 samo v Evropi 595 napadov na kristjane
Po vsej Evropi je bilo v letu 2019 zabeleženih 595 napadov na kristjane, največ, 144 v Franciji, kjer je v večini primerov šlo za uničevanje cerkva. Nemčija je zabeležila 81 napadov, Španija 75, Italija pa 70 napadov usmerjenih proti kristjanom. 459 od omenjenih 595 primerov obravnava napad na premoženje oz. cerkve, v 80 primerih je šlo za napade na ljudi. Iz Slovenije sta bila sporočena dva incidenta poškodovanja cerkva.
Svetovne številke so drastično hujše. Po podatkih World Watch Lista je dnevno zaradi svoje vere na svetu ubitih 8 kristjanov, vsak teden napadenih 182 cerkva, vsak mesec pa po krivici zaprtih 309 kristjanov.
Tudi v letu 2020 se stanje ne izboljšuje. Čeprav uradnih številk še ni, že bežen pogled razkrije več napadov večjih razsežnosti. V Franciji so bili v napadu na katedralo v Nici umorjeni trije ljudje, v Lyonu je bil pred cerkvijo ustreljen grško-pravoslavni duhovnik.
V Avstriji je bilo samo jeseni več napadov na cerkve, avstrijska policija pa je sporočila, da je tudi napadalec, ki je izvedel teroristični napad na Dunaju, žrtve nameraval iskati tudi v cerkvah, zaradi česar so zaostrili varovanje cerkva. O požigih, napadih in vdorih v cerkve z namenom motenja bogoslužja so v protestih proti splavu poročali s Poljske ...

Več na portalu Domovina.je.

Lokacija:
Print Friendly and PDF