Preskoči na vsebino


Duhovna misel za 33. nedeljo med letom

SVETI OSTANEK, JAHVEJEVI UBOGI ALI »ANAWIM«
V Svetem pismu in v nauku cerkvenih očetov zasledimo besedno zvezo »sveti ostanek«, po hebrejsko so to »Anawim«. Kdo so to in kaj to pomeni.
Gospod (Jahve) večkrat govori po prerokih o tej skupini. »Zaradi njih ne uničim Izraela …. Zaradi njih prizanašam in odlašam … Sveti ostanek bom ohranil zaradi svojega imena«, … ipd. Ta se težko prepoznava v času blagostanja, krščanske kulture, okolja, ki je zelo naklonjeno veri, … Vendar so tudi v takšnem času vsaj nekoliko izpostavljeni. Resnično stanje vidi samo Bog, ker samo on vidi v srce. Čeprav sicer velja (cerkveni očetje), da narod ne bo uničen, če jih je v narodu vsaj 70, ki so pravični, pa pri Abrahamu, ki se je pogajal za Sodomo, beremo, da sta z Bogom prišla celo do številke 5. Pa jih očitno tudi pet ni bilo.
Mi versko stanje ocenjujemo z raznimi merili in ocenami, škofje pregledujejo to stanje po župnijah s statistikami, morda z odstotki. A  to je lahko varljivo. Sveti ostanek so tisti, pri katerih vera ni zaigrana. Ki so z Bogom, ko je vsega dovolj, in so z Njim, ko vsega primanjkuje. Stojijo s svojo zvestobo, ko je mir in varnost, pa tudi, ko je preganjanje. So pri svojem Gospodu, ko so hvaljeni, in enako, ko so zaničevani. Ne zanašajo se na poglavarje in druge ljudi, ampak vedo, da pomoč prihaja od zgoraj.
Ko narod izgubi sveti ostanek, Jahvejeve ubožce, se začne najprej moralni, potem verski, nato ekonomski in politični propad. Lahko bi rekli, da narod izgubi dušo (identiteto) in počasi izgine. Tako so izginili Kanaanci (žrtvovanje otrok in kanibalizem), Kelti (v buče so dajali ostanke otrok, ki so jih žive sežgali), Azteki (obredno žrtvovanje mladih ljudi, predvsem devic), sem lahko štejemo tudi Hazare, Rimljane, Elamite, Jebusejce …. Moralni propad nujno vodi v izginotje naroda.

Lokacija:
Print Friendly and PDF